Lingewaal Brandweer

In een gemeente als Lingewaal heeft de vrijwillige brandweer een maatschappelijke functie, het verbindt de mensen uit de dorpen met elkaar. Om de veiligheid te kunnen garanderen moesten twee nieuwe garages ontstaan , een bij het stadje Asperen en een in de polder bij Vuren. De gebouwen zouden herkenbaar moeten zijn en een signaalfunctie uitstralen. De dynamiek van de uitruk heeft de vorm van de architectuur bepaald: een driehoek, die zich opent. Bijzonder waardering is voor de landschappelijke inpassing van beide gebouwen.

Functionaliteit en techniek bepalen de indeling, maar materiaal- en kleurkeuze, daglicht en uitzicht maken de ruimten heel erg aangenaam. Door onze ervaring met brandweergarages kon zeer budgetbewust gebouwd worden.

Brandweer Asperen

Tegen het historische stadje aan heeft de dynamische driehoek een klassiek kleur gekregen en is er donkere baksteen gebruikt voor de nevenruimten.

Brandweer Vuren

Hier was een voormalige vuilstortplaats de bouwlocatie. Het ( overigens veilige afval) is afgegraven en gebruikt om het talud van de driehoek aan te vullen. Zo ontstond er een milieuwinst, een financieel voordeel en een krachtig landschappelijk en architectonisch verhaal. Als blijk van waardering heeft is dit ontwerp voor de “Gelderse Prijs voor Landschappelijke Inpassing“ genomineerd.

Brandweerposten Asperen en Vuren, Gemeente Lingewaal

Opdrachtgever: Gemeente Lingewaal

Oplevering: 2008

Architectuur: dietzsch+van der sanden architecten

Kenmerken: duurzaam bouwen, nieuwbouw, overheid, veiligheid, werken