A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): open(/var/lib/php/session/sess_a720jfdoh57avh2o238sdg0di0, O_RDWR) failed: Permission denied (13)

Filename: hooks/pick_language.php

Line Number: 31

Alexandra Dietzsch Architectuur » Over ons

Over ons

Wie zijn wij - wie is Alexandra Dietzsch

WIJ, dat zijn alle mensen en bedrijven die met mij meewerken aan de projecten en in een vast relatie staan tot het bureau . Alexandra Dietzsch, dat ben ik, de architect, eigenaar en naamgever van het bureau.

Alexandra Dietzsch

Over oorsprong – weg – inspiratie en werk

Oorsprong

Mijn naam verraad het al, ik ben in Duitsland opgegroeid, Zuid-Duitsland om precies te zijn. Deze landstreek heeft mij in veel opzichten gevormd: dicht bij de natuur staan, bergen en oude stadjes, samenleven in kleine gemeenschappen, de feestelijke tradities, het vertrouwde beeld van de bossen, de grote houten schuren maar ook de eigenzinnigheid en de ingenieursgeest heb ik van huis uit meegekregen. Maar ik wilde iets nieuws. Dat nieuwe heb ik in Nederland gevonden.

Studie

Ik ben in 1980 aan de TU Delft Bouwkunde gaan studeren. In Nederland heb ik een wereld aangetroffen, waar niets van zelfsprekend is, waar alles elke dag vernieuwd lijkt te worden, waar alles op de schop gaat, waar “nieuwe natuur gemaakt wordt” . ( zie artikel over inspiratie Duitsland ) Op Bouwkunde, waar alles elke dag vernieuwd leek te worden Zo ook in de Architectuur en de in de huisvesting. Niet de eigen tradities telden, er werd gekeken naar samenlevingen in Afrika, kashba’s waren inspiratie voor de architecten hier. Architecten waren sociaal geëngageerd, deden hun best om de bewoners te betrekken bij de planvorming. De vorm was niet belangrijk, de inhoud telde. De eerste stappen in bouwen met aandacht voor het milieu en energie werden gezet in experimentele projecten.

Werk en Inspiratie

Dat is de basis waarop ik verder ben gaan werken. In 25 jaar praktijk heeft dit geleidt tot projecten, die deze waarden in zich dragen. Grote en kleine gebouwen, die in harmonie met hun omgeving zijn, een weldadige plek zijn voor de bewoners, een gezonde leefomgeving vormen. Vanuit de verbondenheid met de natuur is het een kleine stap naar bouwen met aandacht voor het milieu; noem het duurzaam, ecologisch of cradle2cradle. Het is al lang uitgevonden. Op mijn reizen door landen als Marokko, Syrië, Jemen, Italië, maar ook Denemarken en Noorwegen ben ik elke keer weer gefascineerd door de bouwvormen die in harmonie met de natuur zijn. Of dat houten huizen in Noorwegen zijn, natuursteen huizen in Umbrië of lemen paleizen in Marokko. In eenvoudige aquarellen en tekeningen probeer ik vast te leggen wat me raakt: de schoonheid van menselijk handelen in het landschap. Ook het stedelijk landschap met techniek en werkplaatsen kan deze uitstraling hebben, daar waar menselijke aandacht spreekt.

Inspiratie zit overal voor mij. Reden, om met aandacht werken, geven mij mijn opdrachtgevers.

Of het een werkplek is, een woning, een bedrijf of een theater, een verbouwing of nieuwbouw de benadering is altijd de zelfde. Van binnen uit.

Maar ik ben ingenieur, geen kunstenaar. De techniek is even fascinerend . Ook Constructie en installaties bepalen de vorm van het gebouw en de kwaliteit van de ruimte. Grote stoere houten constructies, ik laat het graag zien, maar ook een staalconstructie in een woonhuis vindt je in mijn projecten. Bouwmethoden zoals houtskeletbouw of massiefhoutbouw maken gebruik van hernieuwbare bouwstoffen, maken de ruimte aangenaam en een gezond binnenklimaat. Daar maak ik graag gebruik van.

Gelukkig is er de afgelopen jaren heel veel techniek ontwikkeld, die intelligent omgaat met onze resources, energie spaart en zelfs opwekt, materiaal recyclebaar maakt en waterkringlopen sluit. In verschillende projecten heb ik hier ervaring mee opgedaan.

Je eigen huis bouwen

De bouw van ons eigen huis in 2003 was een grote ervaring . Bouwkundig gezien heb ik daar een integraal concept van ecologisch bouwen en gezond wonen kunnen realiseren, principes, die ik in volgende projecten kon gebruiken. Persoonlijk gezien was de ervaring van “ je woonhuis bouwen” heel waardevol. Sindsdien begrijp ik mijn opdrachtgever veel beter; weet hoe moeilijk het is om de keuzes voor je zelf te maken, hoe belastend het is, maar vooral hoe intiem het is om aan je woonplek te laten werken. En weet ik ook, hoe heerlijk het is om in een jasje te wonen, dat 100% past.

Recent groeit steeds meer het bewustzijn over de samenhang van welzijn en de gebouwde omgeving. Mensen hebben veel meer individuele wensen en behoeften, die aandacht moeten krijgen. De mogelijkheden zijn zo groot. Laten we ze benutten. Ik help graag bij het waar maken van dromen.

Samenwerken met andere discipline of collega architecte is een verrijking. Je maakt niets alleen! De basis ligt nu in mij een-vrouw bureau, als ZZP-er ben ik flexibeler dan ooit en ontdek elke dag nieuwe uitdagingen. Zelf projecten initiëren, ontwerpen in het buitenland, architectuur reizen opzetten, leembouw onderzoeken, ……………. de dagen zijn te kort!

Feitjes

Alexandra Dietzsch Architectuur
Opgericht 1995
Eigenaar architect: Ir. Alexandra Dietzsch

Lid BNA Bond Nederlandse Architecten
Lid VIBA Vereniging Integrale Biologische Architectuur
Lid Königliche Bayrische Architektenkammer
Ingeschreven in het Nederlands Architectenregister

Bureau: tot 2008 4 medewerkers, Sinds 2009 als ZZP
Opdrachtgevers: particulieren, overheid, bedrijven, ontwikkelaar, woningbouwcorporaties
Opdrachten gebied: nieuwbouw, verbouw, renovatie, herbestemming

Samenwerkingsverbanden en ondersteunende bedrijven

Dietzsch+van der Sanden Architecten: sinds 1998 werk ik samen met Linda van der Sanden in deze maatschap met focus op brandweerkazernes.
VBJ:sinds 2008 ondersteun ik VBJ bij projecten voor duurzame utiliteitsbouw;

Ondersteunende bedrijven
Cambiaplus: Cambiaplus, Andreas Miene, werkt projecten technisch uit.
Licht Joost de Beij: Lichtontwerpen worden door de specialist gemaakt.
S&W consultancy: Berekeningen t.b.v. de bouwvergunning.
Bassa: grafische ondersteuning door bureau Hans Bassa, Culemborg.

Referenties

Wilt u referenties, dan geven wij u graag de betreffende adressen door. Of lees de reflecties van een opdrachtgever Je vraagt A en het wordt B –eter.

×

Je vraagt A en het wordt B –eter

Reflectie van een opdrachtgever

In Culemborg staan een drietal kantoorpanden. In Haaften komt een villa en in Waardenburg staat een verbouwd woonhuis en in Friesland tuinkamer aan een koetshuis. Allen in mijn opdracht gebouwd of te bouwen.

De ontwerper, het architectenbureau is van belang, maar vooral waar die architect voor staat is van belang. Bouwwerken  moeten wat mij betreft intelligentie en kwaliteit uitstralen. De kunst van het vormgeven, de gebonden kunst verheffen tot een industrieel en functioneel gegeven waar ook de omgeving een belangrijke rol in speelt.

Die panden hebben sfeer, uitstraling, kwaliteit en het bijzondere met elkaar gemeen. Ook de andere werken die ik van haar ken. Wie binnenloopt (of van mijn part buiten blijft) ervaart het bijzondere dat altijd van elk werk afstraalt. Het bijzondere, het esthetische en het functionele, in welke volgorde dan ook. Dat voornamelijk zijn de kenmerken en kwaliteiten van het werk van Alexandra Dietzsch.

De briefing van mij als opdrachtgever is mogelijk interessant, maar het begint pas gestalte te krijgen wanneer er een vormgeversvisie op losgelaten wordt. Ze neemt je mee (soms letterlijk) in werelden die ik niet of onvoldoende ken. Vorm, functie en inhoud gaan samen. Ecologische en duurzame aspecten komen al snel aan bod. Hoe brengen we mooi licht goed binnen, wat doen we met de waterhuishouding, waar besparen we energie en hoe hergebruiken we dat? Waar zijn welke materialen toegepast en hoe ziet dat er dan uit? Honderdduizend vragen met even zovele mogelijkheden.

Alexandra  is in staat, om mij als opdrachtgever enthousiast te maken. De opdrachtformulering of briefing wordt gerespecteerd en daarna steeds meer gecultiveerd, waarna steevast een stevige pot discussie volgt. Ik heb te maken met een eigenzinnige architecte, die juist de verbijzondering haalt uit dat eigenzinnige. Als opdrachtgever wrijf je soms je ogen uit.

Vaak ben ik verrast. Vechtpartijen over prijs, (het inleveren van) kwaliteit, bestek, planning, directievoering, aanbesteding, enzovoort. Ik wil altijd dat het goedkoper wordt en zij wil dat kwaliteiten behouden blijft. In elk geval komen wij er altijd uit. We respecteren elkaars belangen volstrekt bij grote en dure projecten, maar ook bij projecten waar de beurs smaller is.

Persoonlijke verhoudingen zijn voor mij heel belangrijk wanneer je intensief met elkaar optrekt en het om veel geld gaat. Dat vak verstaat ze ook. De communicatie verloopt doorgaans voortreffelijk en maakt het ontwikkelen van een project en het realiseren tot een feest.

Het spel is leuk. We maken er altijd wat moois van, gebouwen met een hele goede en prettige atmosfeer. Die gebouwen,  je moet er heel veel uren in doorbrengen.

Andries Harshagen, algemeen directeur Paddington bv, Culemborg.
Raerd, maart 2013

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Unknown: open(/var/lib/php/session/sess_a720jfdoh57avh2o238sdg0di0, O_RDWR) failed: Permission denied (13)

Filename: Unknown

Line Number: 0

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php/session)

Filename: Unknown

Line Number: 0